Tips voor jouw volgende stap
Loopbaanexpert aan het woord
Sterk in je Werk
Projectleider Jennifer koppelt loopbaancoaches aan zorgmedewerkers via het platform Sterk in je Werk. Dit platform is er voor iedereen die in zorg en welzijn werkt of (weer) wil werken. Je kunt er gratis loopbaanadvies vragen. ‘Sterk in je Werk is onafhankelijk, echt alleen bedoeld voor de professional zelf. Werkgevers kijken niet mee. Natuurlijk, je kunt ook heel goed in gesprek met de HR-collega’s, maar als je graag in alle vrijheid wilt onderzoeken wat jouw volgende stap is, raad ik je een onafhankelijke partij aan.’
Hoe maak je die volgende stap in je loopbaan?
Jennifer: ‘Veel zorgprofessionals die al wat langer in het vak zitten, zijn van “niet lullen, maar poetsen”. En dat is helemaal goed, alleen wil je niet jezelf voorbijlopen. Een van de meest gestelde vragen aan onze loopbaancoaches is: ‘hoe word ik mindful’ of ‘hoe houd ik mijn werk-privé balans in de gaten?’ Maar er zijn meer factoren van belang als je duurzaam en gezond wil werken.’
Tip 1. Stel vast wat je belangrijk vindt.
Jennifer: ‘Hardop uitspreken wat je belangrijk vindt in je werk, of opschrijven, kan helpen. Daarna kun je vaststellen of de dingen die je belangrijk vindt op orde zijn. En zo niet, wat zou je hieraan kunnen doen? Wil je misschien andere taken, je specialiseren of een heel andere functie?’ Als je het nog niet helemaal weet, kan een platform als Zorginspirator je helpen om te beginnen hierover na te denken. Kijk rond en ontdek wat er in de zorg allemaal mogelijk is, doe een gratis test, of lees verhalen van andere zorgprofessionals.
Tip 2. Hoe maak je gebruik van je kwaliteiten?
Behalve naar wat je belangrijk vindt, is het ook nuttig te kijken naar waar je talenten liggen. En we kijken naar de vaardigheden, welke geven je energie? Wil je die vaker of breder inzetten? Jennifer benadrukt dat alleen al over vaardigheden praten ook kan helpen. ‘Soms gaat een eerste gesprek meteen de diepte in, en soms niet. Dat ligt natuurlijk helemaal aan de wensen van de zorgprofessional zelf.’
“Loopbaangesprekken zijn voor iedereen geschikt.”
Tip 3. Ga in gesprek met een loopbaancoach.
‘Zorgprofessionals zijn erg goed in zorgen voor anderen, willen helpen en zeggen bijna geen nee. Daardoor gaan ze wel eens over hun eigen grenzen. Dan trekken ze pas aan de bel als het eigenlijk al niet meer gaat. Dat vind ik zo zonde. Ik adviseer iedereen daarom geregeld een loopbaangesprek aan te vragen, ook als het nog wel goed gaat.’
Jennifer merkt dat de meeste loopbaangesprekken worden aangevraagd door mensen met een functie als verzorgende IG en administratief medewerker. ‘De neiging is om te denken: logisch, hun werkdruk is enorm hoog. Maar een loopbaangesprek is voor iedereen geschikt, ook als je een minder hoge werkdruk ervaart. Als IT’er in de zorg bijvoorbeeld, als manager, klinisch laborant of manager.’ In loopbaangesprekken gaat het namelijk ook over lekker in je vel zitten, hoe je je werk kunt organiseren en de eventuele wens om vervolgstappen te maken.
‘Sterk in je Werk biedt drie gratis, anonieme vormen van ondersteuning aan, waar het loopbaangesprek er één van is. De loopbaancoaches zijn onafhankelijk en doen deze gesprekken naast hun eigen praktijk-werk. Ze zijn getraind om dit snel, goed en oplossingsgericht te doen.’ Als je liever eerst een inspiratiesessie doet of een beroepentest, kan dat via hetzelfde platform.
Meer lezen over loopbaancoaching kan ook, de collega’s van Zorgnet Limburg hebben een mooie serie interviews op hun website.
Anderen bekeken ook
Op Zorginspirator vind je een aantal gratis tests om een indruk te krijgen van wat jij belangrijk vindt en bij je zou kunnen passen. Doe bijvoorbeeld de drijfveren test, of de waar krijg ik energie van test.
Zorginspirator heeft geen vacatures in de zorg, wel helpen we je met informatie over functies en opleidingen in de zorg die je kunnen helpen vorm te geven aan je loopbaan.